lördag 5 april 2014

Helgonet, Carin Gerhardsen

"'Gud är god. I natt vill Gud oss väl.' Det är vad den högt älskade och respekterade familjefadern Sven-Gunnar Erlandsson tänker när han segnar ner under den mäktiga augustimånen, skjuten med ett skott i nacken efter en krogkväll i glada vänners lag.

Det är semestertider, men kriminalkommissarie Conny Sjöberg kallar samman arbetslaget med Sandén, Hamad och Westman från Gerhardsens tidigare böcker. Styrkan har dessutom utökats med två nya förmågor. Den charmige rockaren Odd Andersson, känd från tv, och den oberäkneliga Hedvig Gerdin, som nyligen återvänt till Sverige efter trettio år som diplomathustru.

Vem kunde önska livet ur Erlandsson? Enligt alla källor en varm och generös människa, med religiöst patos och ett brinnande intresse för barn- och ungdomsfotboll. Dessutom med ett stort engagemang för samhällets utstötta.

Det enda man har att gå på är en uppblött papperslapp med utfluten text och en uppsättning spelkort man funnit i offrets ficka. Kan mordet ha med poker att göra? Var Erlandsson en fuskare som gått för långt och avrättades med en kula i huvudet? Eller var han ett offer för någon av de människospillror han brukade besöka i husvagnsgettot i Huddingeskogen, och så generöst dela med sig av sitt överflöd till? " (Norstedts.se)

Det jag gillar bäst med den här boken är att karaktären Petra Westmans privata "drama" äntligen tycks få ett slut. Den som har gjort henne illa är på väg att sättas dit - ÄNTLIGEN!! Herregud, jag vill skinnflå människan, kan han inte bara åka in någon gång?!

I polisintrigen får man läsa om en till synes trevlig kille, som visar sig vara ett riktigt avloppskadaver... Det är en annan sak jag gillar med Carin Gerhardsens böcker, hon är inte rädd för att skriva om riktigt obehagliga aspekter av livet. Som läsare sitter man med en konstant obehagskänsla i kroppen, samtidigt som man inte kan sluta läsa eftersom böckerna är så OTROLIGT bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar