onsdag 19 mars 2014

Populärmusik från Vittula, Mikael Niemi

"Matti och hans tystlåtna kompis Niila växer upp i det barnrika kvarter i Pajalas utkant som i folkmun kallas Vittulajänkkä, förkortat Vittula. I översättning blir det Fittmyren, så kallat "som ett slags rå hyllning till den kvinnliga fruktsamheten". Det är sexti- och sjuttital, vägarna asfalteras, småjordbruken läggs ned, rockmusiken gör sin entré. De äldre generationerna bjuder dock hårt motstånd mot nymodigheterna, arvet från trettitalets magerår och från laestadianismen sitter djupt rotat. Men Mikael och hans kompisar drömmer om ett annat liv, det som kan anas bortom Tornedalens horisont." (Bokus.com)

Jag har läst den här boken för länge, länge sedan men hade glömt hur fantastisk den är... Läste (Lyssnade på ljudboken) den nu igen för ett skolprojekt och fick en sån hemsk hemlängtan... För en stackars norrlänning i exil är det stor igenkänningsfaktor i den här boken!

Att uppläsaren har pajaladialekt gjorde inte upplevelsen sämre direkt, men det gjorde däremot att jag läste MemoRandom (som jag läser "på riktigt") med pajaladialekt... Kan säga att det inte direkt hjälpte upp spänningsfaktorn i boken...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar