tisdag 21 augusti 2012

Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren,Cirkeln

Cirkeln handlar om sex tonårstjejer i en liten håla som heter Engelsfors och där alla känner alla. Tjejerna upptäcker att de är häxor, och som om inte det vore nog så är de utvalda att ensamma bekämpa en uråldrig ondska som plötsligt väckts till liv i deras lilla samhälle. Det märkliga är att det normalt bara är en som är utvald, så det faktum att det plötsligt är fler ställer till med en del bryderier.

Min uppfattning är att det här är en ungdomsbok, och jag tycker att det märks på hur den är skriven också. Författarna gör ett fantastiskt jobb med att formulera sig som en tonåring skulle ha formulerat sig, när karaktärerna talar eller tänker tycker jag att man kan uppfatta i texten att dom är just tonåringar!

Det innebär dock inte att boken enbart vänder sig till ungdomar. Den är precis lika läsvärd för oss som med råge passerat ungdomsåren, så länge man inte hänger upp sig på att språket är just ungdomligt. (Och varför skulle man det, när handlingen är så intressant?)

Handlingen reflekterar även den att det är en ungdomsbok tycker jag. Mord- och blodscenerna är kanske inte fullt så blodiga som man kanske hade hittat i en bok som riktar sig till vuxna, men handlingen är bra och man vill fortsätta läsa för att se vad som händer sen. Några karaktärer får mindre utrymme i handlingen och känns trots sin centrala roll lite mer som bifigurer.

Min uppfattning är också att "gåtan" inte är skriven på ett lika invecklat vis som man kanske kunnat se i en bok riktad till vuxna läsare, men slutet kommer faktiskt som lite av en överraskning trots det.

Cirkeln var helt klart värd att läsa, och uppföljaren Eld kommer troligen gå samma öde till mötes.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker att både Cirkeln och Eld är fantastiska och jag tycker inte alls att man märker att författarna har sparat på någon ondska eller otäckheter. Författarna vågar sig ju till och med på att göra sig av med flera av huvudpersonerna redan i första boken i trilogin.. ;)

    SvaraRadera
  2. Det handlar inte så mkt om handlingen, utan snarare detaljerna runt hur det sker! Det är liksom barntillåtet.

    SvaraRadera