tisdag 31 december 2013

Så här på årets sista dag...

Vill jag passa på att önska er alla ett gott nytt läsår!


söndag 29 december 2013

Lästräning lika viktig som idrottsträning!

En otroligt klok artikel! Läs mer med och för barnen!

"Idag är de flesta forskare överens om att det finns en tydlig koppling mellan läsförståelse och resultat i de allra flesta skolämnen. Det är helt enkelt så att många barn sitter och kliar sig i huvudet inte fattar vad de läser när Pär och Pål ska bygga ett staket runt ett hus som är fyra gånger fem meter. Det är inte matten som är problemet utan svenskan. Men det är ju inte så konstigt om man aldrig läser."

lördag 21 december 2013

Årets sista bokbloggsjerka! 20-23 Dec

I denna veckas Jerka skriver Annika så här:

Den självklara frågan torde nog vara vad ni önskar er i julklapp, men det förutsägbara är en aning tråkigt tycker jag. Därför tänkte jag grilla er i ämnet om vad som kommer att bli ert bokliga löfte 2014.

Mitt löfte blir ganska enkelt. Jag ska anstränga mig för att ha tid att LÄSA mer. Mitt bokliga nyårslöfte får bli att försöka läsa "en riktig bok" minst en timme om dagen. Kan tyckas vara lite, men som student på heltid, som dessutom stundtals jobbar heltid, så är det väldigt lätt hänt att man helt enkelt väljer bort läsandet till förmån för slösurfande, när man väl hamnat i soffan, trots att man är en boknörd. 

Ljudböcker hinner jag plöja mig igenom ändå, när jag går på promenader, men just "riktiga" böcker blir lätt lidande.

tisdag 17 december 2013

Millenniumtriologin får en fjärde del!

Årets bästa nyhet levererades idag: Millenniumtriologin kommer utökas med den fjärde boken, som inte hann bli färdigskriven innan författaren Stieg Larsson dog.

HÄRLIGT, säger jag.

måndag 16 december 2013

Bokbloggsjerka, 13-16 December

Veckans jerka lyder:

Vilken författarduo tillhör dina favoriter? (Alternativt: finns det någon författare vars böcker du har gillat både under författarens riktiga namn såväl som dennes pseudonym)?

Jag gillade Liza Marklund ihop med James Patterson! Det finns förmodligen fler, men på rak arm är det den duo jag kommer att tänka på.

onsdag 11 december 2013

Illdåd, Thomas Erikson

"Under en efterfest på lucianatten blir Sara Leijon brutalt våldtagen av fyra män. Chockad och skadad tar hon sig till polishuset och gör sin anmälan. Fallet tycks glasklart, alla bevisen finns där, på Saras kropp och i hennes berättelse. Men när det gäller en våldtäktsrättegång är ingenting enkelt. När Sara lyckades ta sig ur lägenheten den där ödesdigra natten trodde hon att hon hade överlevt det värsta, men det visar sig snart att det bara var början.

Kriminalinspektör Nina Mander vet vad Sara ger sig in på när hon anmäler männen, hon vet att Sara har alla odds emot sig och i ett försök att hjälpa henne kallar Nina in beteendevetaren Alex King. Kanske kan han stötta och lotsa Sara genom den extrema påfrestningen. Alex tar sig an uppdraget, men vad han inte räknar med är hur starkt situationen kommer att påverka honom. Rättegången river upp fula sår ur det förflutna och för sent inser Alex att han tagit sig vatten över huvudet." (Damm.se)

Även den här boken av Thomas Erikson är riktig bra! Handlingen är inte särskilt upplyftande, men intressant, och den visar på att i vårt rättssamhälle handlar det inte så mycket om att ha rätt, som att få rätt... Jag skulle inte säga att det här är så mycket deckare i den traditionella meningen, eftersom läsaren sitter på svaren på vad som har hänt under själva brottet. Däremot sitter man som läsare som på nålar medan man väntar på domslutet, och medan man väntar på att få veta hur det går för huvudkaraktären Sara.

söndag 8 december 2013

Bländverk, Thomas Erikson

"Sorlet från femhundra deltagare fyller den stora konferenslokalen där Alex King snart ska inleda sitt föredrag. Någonstans högt uppe under taket ställs ett kikarsikte in och nedräkningen börjar.

Inom loppet av en vecka skjuts två affärsmän till döds i Stockholm. Båda två utsätts för utpressning innan de kallblodigt och offentligt avrättas, av en mördare som inte gör några misstag.

Beteendevetaren Alex King kallas in som vittne, men blir snart inblandad i utredningen. Tillsammans med kriminalkommissarie Gabriel Hellmark och inspektör Nina Mander försöker han lägga pussel av de få ledtrådar mördaren har lämnat efter sig. Allt pekar på att de har att göra med en helt ny aktör i den undre världen.

Samtidigt sliter Gabriels bror, journalisten Fredric Hellmark, med ett uppdrag som alltmer glider honom ur händerna. Ingenting är vad det verkar vara och den anonyma uppdragsgivaren skyggar inte för några metoder för att få jobbet gjort i tid.
När Fredrics familj blir hotad drivs situationen till sin spets. Det är försent att dra sig ur, och nu kämpar Fredric för sitt och familjens liv - mot en deadline som närmar sig allt snabbare." (Adlibris.com)

Så jäkla bra bok! Har inte läst något av den här författaren tidigare så det var riktigt roligt att bli positivt överraskad. Jag tycker att systemet med att dela in olika sorters personligheter i färger är intressant, jag tror att jag är ganska grön, men har lite gula inslag... Spännande! Handlingen i boken är riktigt bra, både spännande och intressant, och slutet är faktiskt ganska oväntat! Väldigt trevlig läsning!


Bokbloggsjerka, 6-9 Dec

Veckans jerka lyder som följer:  

Vilken karaktär skulle du helst vilja möta IRL och varför?

Jag skulle nog vilja träffa Elsa från Fredrik Backmans "Min mormor hälsar och säger förlåt". Det verkar vara en ruskigt smart tjej som man nog skulle kunna ha många givande samtal med, henne hade jag velat ha i min barngrupp på jobbet.

Inflyttningsfest!

Har bestämt mig för att flytta över min barnboksblogg hit, och samla allt på samma ställe, så nu säger vi välkommen till barnböckerna också!

Har flyttat över några av de recenserade böckerna redan, och fler lär det bli!

Kan man..? Petter Lidbeck

Den här boken fick vi tips om under en lektion i skönlitteratur för barn.

"Kan man ..? är fylld av Estelles funderingar.
Undrar om man kan locka håret med en borrmaskin?
Nej, det kan man inte! På nästa sida ser vi Estelle med hål i sitt huvud.
De saker Estelle funderar över får alla dramatiska konsekvenser. Kan man mata en haj? Kan man gå rakt ut i gatan utan att se sig för?"

Skriven av Petter Lidbeck och verkar vara hysteriskt rolig! Tyvärr slutsåld hos förlaget och därmed omöjlig att få tag på för att köpa.

H.C Andersen, Klassiska sagor

Den här boken hade jag som ett litet läsprojekt på jobbet. Vi läste en saga om dagen ur den här boken, istället för de "gamla vanliga" som alltid ligger framme.

Jag tror att det är lättare att få barnen intresserade av att läsa om böckerna är lite nya och spännande! Böckerna som finns på förskolan har barnen läst hundra gånger om, minst, även om man byter ut dem med jämna mellanrum. Den här boken tog jag med mig hemifrån, och efter lässtunden åkte den ner i min väska och följde med hem igen. På det viset blev den lite speciell, och barnen var mer engagerade än annars.

"Mina" barn är lite i yngsta laget för just den här boken dock eftersom de är i spannet mellan nyblivna treåringar och nyblivna fyraåringar, den var lite för avancerad och bitvis konstig för de yngsta barnen. De äldre tyckte däremot att den var jätterolig, och speciellt sagan om Dummerjöns fastnade de för och pratade om länge efter att vi läst den.

Balladen om döden

Balladen om döden tror jag är en bok för lite äldre barn, kanske tre år och uppåt. Det är en jätterar liten bok som behandlar ett tungt ämne, men på ett lite lättsamt vis. (Det är ju trots allt en barnbok...) Illustrationerna är både roliga och fina, samtidigt som de är lite annorlunda.

Dessutom är boken skriven på rim, vilket jag tror barnen tycker är lite roligt, samtidigt som det gynnar deras språkutveckling!

Trippel Max, Barbro Lindgren

Trippel Max är en samlingsvolym med tre korta berättelser för små barn. Den är väldigt enkelt skriven med en enda mening per uppslag så det är lätt för barnen att hänga med även om de är små, vilket är fint.

Det jag däremot inte gillar är att den inte är skriven på korrekt svenska... "Inte sitta pottan" är förvisso något som barnen säkerligen både säger och förstår, men jag är nog av uppfattningen att man som vuxen ändå ska använda sig av kompletta meningar när man pratar med barnen... Det är å andra sidan lätt att justera när man läser. Om man tycker att det känns viktigt. Och det gör jag.

Svea tvättar, Linda Palm

När Svea kom i brevlådan tog jag med mig henne till förskolan och presenterade henne för barnen.

Vi har barn mellan 2 och 4 år ungefär, och de äldsta barnen tyckte väl kanske inte att Svea var så stimulerande intellektuellt (Jag lovar, de sa precis så ;)  ) men de tyckte att hon var ROLIG och lite tokig som tvättade snutten i toan. "Så KAN man ju inte GÖRA!"

De yngre barnen var mer engagerade i berättelsen och undrade hur det skulle gå egentligen, och det var ju en faslig TUR att det slutade väl, när allt kom omkring. De äldre barnen gillade att hela berättelsen fanns i bilder i slutet så att de kunde få återberätta vad som hade hänt, och vilket MINNE de har!

Jag tycker att det här är en jätterar bok för lite yngre barn. De äldre hade nog mest behållning av att återberätta berättelsen efteråt, vilket i och för sig är en viktig del av språkutvecklingen!

Jag har inte kollat upp ännu om det finns/planeras fler böcker om Svea, men om så är fallet kommer jag absolut köpa fler för framtida behov.

Snabb intervju med Linda Palm som skrivit Svea tvättar

Linda Palm som skrivit Svea tvättar har varit vänlig nog att svara på några snabba frågor!

Hur kom det sig att du började skriva barnböcker?

Jag har alltid gillat att skriva, liksom spruta ideer och också på det sättet inspirera andra. Det hänger ju lite ihop. Jag började skriva läromedel för Kråkeserien 2004, sedan dess har det utvecklats till att bli ännu fler läromedel . Steget till att göra egna barnböcker var nära, att hitta på något alldeles eget och sen få förlagen tycka det är bra. Ja det var så det började, min första barnbok gavs ut 2011, och nu finns 15 stycken på hyllan.

Vad är din inspiration?

Barn i min omgivning. Det kan vara en händelse eller ett uttryck som ger mig ett nyckelord att spinna vidare på.
En inspiration är väl också att se andra barnböcker, eller snarare det som saknas. Jag vill hjälpa till att fylla upp barnbokshyllan med nya fräscha böcker som är igenkännande och känns nutida. Det tycker jag saknas många gånger både i hem och på förskola.

Har du någon pedagogisk tanke bakom hur du skriver?

Absolut! Jag är inte bara fyrabarnsmamma utan även förskollärare. För mig är det en av de viktigaste bitarna, att boken också är pedagogisk. Det märker du tydligt i främst böckerna för de lite äldre barnen. Att lära genom sagan, som också många gånger ger upphov till fina samtal.

Just i Sveaboken, är ju storylinen ett sätt att prata kring sagan. Precis som du beskriver i din recension. Liksom jag är noga med språket, att det är korrekt svenska och hela meningar, inte bebisspråk och avskalat. Anpassat efter målgrupp är viktigt. De allra yngsta (0-3 ) behöver ju enkla korta meningar medan de äldre oftast är nyfikna på innehåll och vill veta mer genom text och bild.

Jag vill förmedla ett positivt budskap. Försöker till exempel att inte använda negativa ord som : Fy! Får inte! Nej! Som vi annars ofta använder oss av när vi är stressade och irriterade.
I det pedagogiska tänket kommer även bilderna in, färger, layout, känslor och små detaljer. Här har jag ett tätt samarbete med illustratören.

Att kombinera skrivandet på ett sätt som leker och lär ger mig inspiration att vidare öka barnens möjlighet till utmaning och utveckling.
Jag hoppas och vet genom respons att böckerna varit ett bra verktyg för både hem och förskola. Det är ett fint kvitto för mig , att det jag skriver har betydelse.

Har du fler böcker planerade?

Alltid!:)
Tänker du på just ”Bus med Svea” –serien så är nästa bok beräknad utgivning september.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är Förskollärare, Föreläsare, Företagare, Fyrabarnsmamma, Föräldraledig, Försäljare, det finns alltid något roligt projekt som pågår.

Tips till den som vill försöka skriva en egen barnbok?

* Lev inte med drömmen, bestäm dig för att prova!
* Skicka in till många förlag, ge inte upp!
* Omge dig med barn, de är bästa inspirationskällan.
* Läs många barnböcker själv. Titta på utbudet, det finns en hel uppsjö – vad skulle göra din bok unik?

Tack Linda! 

HÄR kan ni hitta Lindas Facebooksida och HÄR finns hon att följa på twitter

fredag 6 december 2013

Provläs!

HÄR kan ni provläsa "Man måste inte alltid tala om det" av Åsa Foster.

Ett litet mysterium i sig själv...

Jag har inte den blekaste ANING om vad det här handlar om, men jag vet att Caroline L Jensen är inblandad! Väntar med spänning på att få veta vad det är för projekt hon arbetat med...

måndag 2 december 2013

Åsa Schwarz skänker bort (!!) sin senaste bok!

Under en veckas tid kan den som vill (och vem vill inte det??) ladda ner Åsa Schwarz bok LUST gratis! Läs mer och ladda ner boken HÄR!

Bokbloggsjerka, 29 nov - 2 dec

Veckans jerka är tillbaka! Den här gången är frågan:

Vilken karaktär och/eller författare skulle du vilja slå på käften alternativt ge en kram?

Lätt! Anastasia Steele i 50 shades-böckerna... Maken till att inte kunna stå på sig och hävda sina åsikter, herregud! Jag vill örfila henne hela vägen hem...