fredag 28 februari 2014

Bokbloggsjerka, 28 feb-3 mars

Semesteruppehållet blev lite längre än planerat, men nu är jag med på tåget igen!
Veckans fråga i jerkan är:

Har du gjort några fynd på bokrean i år? Om ja, vilken bok är du särskilt sugen på att läsa? Om nej, vad fällde avgörandet för att du bestämde dig för att avstå?

Nej, inte ett enda. Jag har massor med böcker jag vill köpa, men jag har helt enkelt inte råd. Jag är GALET fattig den här månaden tyvärr.

måndag 24 februari 2014

30-day book challenge. 30, Your favourite book of all times

Oj... Jag tror faktiskt inte att jag kan peka ut en specifik bok här. Kan inte komma på någon som jag liksom inte kan leva utan.

söndag 23 februari 2014

30-day book challenge. 29, A book everyone hated but you liked

Jag ska inte överdriva hur mycket jag gillade boken, för SÅ bra var den inte, men 50 shades of grey verkar jag ha tyckt att den var bättre än vad alla andra tycker...

lördag 22 februari 2014

30-day book challenge. 28, Favourite title of a book

Jag tror inte att jag kan peka ut en specifik titel som jag gillar extra mycket, jag tror inte att jag öht reflekterar över namnet på böcker så mycket

fredag 21 februari 2014

30-day book challenge. 27, The most surprising plot twist or ending

Kan inte peka ut en specifik bok, men Jo Nesbö är expert på just den sortens handling och slut, jag ÄLSKAR det!! Den bästa sortens slut är när man inte fattar vafan som hände, för att ingenting är som man trodde.

30-day book challenge. 26, A book that changed your opinion on something

Här får jag nog svara Camilla Läckbergs Isprinsessan. Jag var inte särdeles förtjust i deckare innan jag började läsa Läckberg, och nu tycks det vara det enda jag läser.

30-day book challenge. 25, The character you can relate to the most

Förlåt, jag har somnat ifrån utmaningen två dagar i rad, ska försöka bättra mig!

Svaret på dagens fråga blir alla gånger Bridget Jones! Jag är precis lika imbecillt katastrofal som underbara Bridget!

tisdag 18 februari 2014

30-day book challenge. 24, a book you wish more people would read

Tja asså jag skulle ju kunna svara Fredrik Backmans igen, och det skulle ju vara helt sant... Men om vi ska variera oss en smula så svarar jag Caroline L Jensens Fru Bengtssons andliga uppvaknande, den är helt galet rolig!

måndag 17 februari 2014

30-day book challenge. 23, A book you wanted to read for a long time but still haven't

Oj, den blev lite klurig. Har flera böcker som ligger, och jag har dom ju hemma eftersom jag vill läsa dom, men jag har ingen sådär som jag LÄNGTAR efter. Men Hela havet stormar (Arne Dahl) svarar jag. Har iofs BÖRJAT läsa den, men sen lagt bort den igen eftersom jag blev upptagen med plugg.

söndag 16 februari 2014

30-day book challenge. 22, A book that makes you cry

Båda Fredrik Backmans romaner. Ja jag vet att jag tjatar om hans böcker, men jag ÄLSKAR dom.

lördag 15 februari 2014

30-day book challenge. 21, The first novel you remember reading

Jag är hemskt ledsen, men jag har verkligen ingen aning, jag har läst konstant sen jag lärde mig läsa... Minns dock att några av dom första "vuxenböckerna" jag läste var Virginia Andrews.

fredag 14 februari 2014

torsdag 13 februari 2014

30-day book challenge. 19, Favourite book turned into a movie

Här får nog svaret bli Bridget Jones! Jag älskar Bridget!

Men sen finns det ju t ex väldigt många svenska deckare som blivit utmärkta filmer, och där gillar jag nog Milleniumtriologin (Som snart inte är en triologi) bäst.

onsdag 12 februari 2014

30-day book challenge. 18, A book that disapointed you

Liza Marklunds Du gamla du fria. Brukar gilla hennes böcker mycket, men den var DÖTRIST tyvärr. Tack och lov var uppföljaren bättre.

tisdag 11 februari 2014

Saga Swärd - Omskakare och världsresenär, Taliah Pollack

"Saga Swärd är en ung stark flicka med förmågan att resa mellan olika världar. En förmåga som hon fick efter olyckan som dödade hennes tvillingbror.
Det sägs att en svartkonstnär samlar sina krafter och att Saga har en uppgift att fylla. Men varken hotet om världarnas undergång, doktorns medicinering eller ödet som Omskakare kan stoppa Saga från att söka efter det som gått förlorat. Snart är stormen här." (Bokus.com)

Det här är en jätterar, och mellan varven mycket förvirrande bok om att inte riktigt passa in... Boken riktar sig till barn/ungdom och är mellan varven både spännande, rolig och hjärteknipande, jag tror att många barn och ungdomar skulle kunna känna igen sig i, och tycka om den här boken!

30-day book challenge. 17, Favourite quote from your favorite book

Nu måste jag ju erkänna att jag är lite lat. Jag orkar helt enkelt inte sätta mig ner och bläddra i boken för att kunna citera HELT KORREKT, så herr Backman får ursäkta att jag tar mig lite friheter med formuleringen... Men i boken Min mormor hälsar och säger förlåt finns två citat som jag tycker mycket om:

1, Allt är svårt så länge ingen har visat hur man gör

2, Om man ska diskvalificera alla som någonsin varit en skitstövel får man väldigt snabbt slut på människor

Svea klär på sig, Linda Palm

Som vuxen fnissar jag gott åt den här boken! Det är så otroligt lätt för alla som umgås med barn under "stora ytterklädesperioden" att känna igen situationerna, och jag som jobbar på förskola känner igen den tjugo gånger om... Jättemysig bok!

Tog med den till jobbet och läste för de mindre barnen som unisont menade att dom kände igen sig i situationen (Fast kanske inte med så många ord...), och skrattade och sa att "Så gör jag med!" när Svea trillade omkull. Överlag tycker jag att det är en hög igenkänningsfaktor både för vuxna och barn i den här boken, och illustrationerna är underbart detaljrika!

Främst riktar sig barn mellan ett och tre år, men jag tycker att även lite äldre barn kan ha ett pedagogiskt utbyte av boken. Dels genom att den är rakt och enkelt skriven, vilket är utmärkt för lästräning, men även för att boken är sammanfattad i bildform längst bak, så att barnen kan träna på att återberätta en historia, eller kanske hitta på en egen!

måndag 10 februari 2014

30-day book challange. 16, favorite female character

Ja den borde jag ju sett komma med tanke på gårdagens fråga. Nu blev det lite lättare, jag gillade Anne Holts karaktär Hanne Wilhelmsen mycket! Iaf så länge hon jobbade aktivt som polis, sen blev hon mindre rolig tycker jag.

söndag 9 februari 2014

30-day book challange. 15, Favorite male character

Eh... Här blev det himla svårt, men jag svarar nog Jo Nesbös Harry Hole! Lite anti allt och sådär...

lördag 8 februari 2014

30-day book challange. 14, book turned movie and completely desecrated

Här blev det svårt, så jag är nog lite tråkig igen... Filmatiseringar tycker jag alltid blir sämre än böckerna, men jag kan inte komma på någon som har blivit katastrofdålig!

fredag 7 februari 2014

torsdag 6 februari 2014

30-day book challange. 12, A book you love but hate at the same time

Nu blir det här svaret jättetråkigt, men jag kan inte komma på en enda faktiskt!

onsdag 5 februari 2014

30-day book challange. 11, A book you hated

Kan inte säga att jag HATADE den, men Liza Marklunds Du gamla, Du fria tog ALDRIG slut... Otroligt seg.

tisdag 4 februari 2014

30-day book challange. 10, A book that reminds you of home

Återigen inte en enskild bok, men Marianne Cederwalls böcker har den effekten! Speciellt om man lyssnar på ljudböckerna, för uppläsarna har norrländsk dialekt!

måndag 3 februari 2014

30-day book challange. 9, A book you thought you wouldn't like but ended up loving

Kan inte komma på en enskild bok som jag radikalt ändrat uppfattning om (Om jag inte tror jag ska gilla den så läser jag den ju inte...) men Thomas Eriksons böcker om Alex King var bättre än jag trodde först faktiskt!

söndag 2 februari 2014

30-day book challange. 8, most overrated book

50-shades serien, utan tvekan. Ska jag välja en så blir det den sista, den var segast.

lördag 1 februari 2014

30-day book challange. 7, A book that makes you laugh

Kan jag svara Fredrik Backmans för jagvetintehur-mångte dagen i rad? Annars får jag nog säga Analfabeten som kunde räkna. Kanske inte skrattade, men drog iaf på munnen!