lördag 29 juni 2013

Gör om, gör rätt.

Nej, jag ska inte alls läsa Blindbock i Juli! Jag var förvirrad och fick för mig att jag redan läst tvåan i serien, men det har jag ju sannerligen inte gjort! Och eftersom jag inte har Hela havet stormar hemma (tror jag, måste leta...) så byter jag Arne Dahl mot boken Wanted. Minns inte vad författarna hette just nu, och är för lat för att hämta boken ;)

fredag 28 juni 2013

Läsplaner för Juli

Dags att försöka strukturera sig lite igen! Mina planer ser på en höft ut så här:

Blindbock, Arne Dahl

Pojken som slutade gråta, Ninni Schulman

Kommer aldrig mer igen, Hans Koppel

Kom så ska vi tycka om varandra, Hans Koppel

torsdag 27 juni 2013

Flickan med snö i håret, Ninni Schulman

"En kall och snöig nyårsafton försvinner sextonåriga Hedda Losjö från sitt hem utanför Hagfors i Värmland. Hennes föräldrar är förtvivlade. Vad kan ha hänt deras skötsamma dotter? När poliserna Petra Wilander och Christer Berglund får fallet på sitt bord visar det sig snart att Hedda har levt ett dubbelliv.
En tid senare hittas en ung flicka mördad i en jordkällare i skogen några kilometer från familjen Losjös hem. Flickan är naken och har dödats med ett skott i bakhuvudet. Kan det vara den försvunna Hedda? Den lilla polisstationen står nu inför en av sina största utmaningar.
Journalisten Magdalena Hansson har lämnat Stockholm och flyttat hem till Hagfors med sin sexåriga adoptivson Nils efter en uppslitande skilsmässa. Hon är trött och deprimerad och hoppas att lugnet på landsbygden och tryggheten i uppväxtstaden ska ge henne livsglädjen tillbaka. Magdalena engagerar sig känslomässigt i den försvunna Heddas öde och börjar undersöka fallet närmare. Snart inser hon att den fridfulla bygden bär på hemligheter som vissa gör vad som helst för att dölja." (Källa: Adlibris.com)

Den här boken har flera handlingar parallellt. Den handlar dels om en försvunnen flicka, dels om flera mord, dels om huvudkaraktären Magdalenas uppbrott från sitt gamla, välkända liv och mycket, mycket mer.

Det är en väldigt bra bok, och på slutet blir den riktigt spännande också. Slutet är synnerligen oväntat, den skyldige karaktären har tidigare i boken mest fladdrat förbi i utkanten, sånt gillar jag! Det är många invecklade intriger och relationer i boken. Några reds ut, några kompliceras ännu mer. En riktigt spännande, bra bok!

måndag 24 juni 2013

Hej, du försummade blogg

Jag läser, men jag har inte haft tid/orkat sätta mig ner för att blogga om saken! Ett helt gäng böcker har jag dragit ut på så länge att jag ärligt talat inte minns vad jag tyckte i detalj, så det får bli lite hipp som happ med detta...

Så:
Kristina Appelqvists böcker, samt Hjort och Rosenfeldts böcker är MYCKET läsvärda! Jag har betat av samtliga, men som sagt inte tagit mig för att blogga om saken innan jag glömt vad jag tyckte mer än "bra"...  Läs!

söndag 23 juni 2013

Av kött och blod, Henrik Johansson

"På en rostfri arbetsbänk i ett restaurangkök i östra Malmö låg en golem: en stum, stark och själlös varelse skapad av människohand, byggd av kött. Köttmonstret väntade. En av restaurangens anställda skulle mördas.

Tempi Moderni går med vinst, men det räcker inte. Ledningen vill ha mer. Tempot höjs och inte en krona spenderas i onödan. Med kniven mot strupen blir personalens motstånd hårdare och hårdare. Till slut finns det ingen väg tillbaka." (Källa: bokus)

Efter att ha jobbat nästan 10 år inom restaurang och krogverksamhet känner jag mycket väl igen mig i den här boken. Både vad det gäller chefernas inställning och personalens sätt att lösa problemen. (Nåja, vi mördade sällan någon...) När det gäller den biten av boken som är arbetarroman är den suverän, och det finns inget som helst tvivel om att författaren har erfarenhet av branschen han skriver om. Boken är dessutom intressant och karaktärerna väldigt levande. Bra!

Det jag däremot saknar nästan helt är deckardelen av boken. Långt in i boken var jag tvungen att läsa baksidestexten en gång till för att se om jag missförstått något, men nej, någon SKULLE dö. Och någon dog, men det känns nästan som om det var ett "Ojsan hoppsan, just jävlar jag glömde!" i slutet av boken. Tyvärr! Och eftersom så liten del av boken ägnas åt just deckarbiten känns det lite hafsigt. Jag hade önskat att det fått lika stort utrymme som beskrivningen av arbetet i köket.

Så huruvida man kommer gilla den här boken eller ej beror nog lite på vad man har för preferenser. Vill man läsa en arbetarroman som handlar om det vardagliga livet i köket på en restaurang, och de intriger som utvecklas där kommer man absolut inte bli besviken. Vill man å andra sidan läsa en deckare finns en viss risk  att man kan känna sig lite snuvad på konfekten. Bortser man från det så tycker jag ändå att boken är riktigt bra!

lördag 22 juni 2013

Lust, Åsa Schwarz

"Sara är en helt okänd författare, fram tills hon använder sin mormors gamla ritual. Egentligen tror hon inte på magi, men nu går hennes dröm i uppfyllelse. Boken blir en bestseller och hon blir värvad till ett storförlag. Stjärnförläggaren Anders tar henne under sina vingars skugga. Ja, mer än det. Inte förrän de har inlett förhållandet inser Sara att Anders redan är gift.
Trots återkommande löften, lämnar han inte sin fru. Sara blir allt mer bitter och när det känns som värst, skriver hon av sig ilskan i sitt nya manus. När mannens hus förintas i lågor inser Sara att det hon skriver blir verklighet." (Källa: Bonnierförlagen)

Den här boken skiljer sig lite från de tidigare böckerna Åsa Schwarz skrivit på det viset att det är lite mer åt chicklithållet, men fortfarande har tydliga inslag av mystik. Jag gillar att berättelsens historiska inslag får sin förklaring i slutet av boken, och att det är så tydligt hur det hänger ihop. Jag undrar om jag inbillar mig, men är det inte så att mormors önskan om hur Sara ska utvecklas får vissa konsekvenser just när det gäller hur Sara utvecklas i slutet av boken??

Boken kanske börjar som en kärlekshistoria, men den handlar långt ifrån om kärlek. Snarare handlar LUST om mörka, onda krafter som ligger så långt från kärlek man kan komma.

Två saker gillar jag extra mycket: 1, att Åsa använde sig av konstnären jag tipsade om i researchfasen. (Inte ett dugg mallig här inte...) 2, att kära Caroline (L Jensen) dyker upp som en karaktär i boken!

Åsa Schwarz gör ingen besviken den här gången heller.