torsdag 28 februari 2013

Husdjur är inte tillåtna på Pärlan, Caroline L Jensen

Gustav tycker sig flera gånger se en röd katt smita förbi på ålderdomshemmet Pärlan, men ingen annan tycks se den och Gustav blir mer och mer frustrerad, innan han slutligen förstår hur det hänger ihop.

Den dagen Caroline inte levererar det hon ger sig ut för att leverera kommer jag höja ett förvånat ögonbryn. Husdjur är inte tillåtna på pärlan är först förvirrande, sedan obehaglig och slutligen äcklig. Framförallt får man inget som helst grepp om vad som egentligen pågår,vilket är en smula frustrerande.

Men, noveller i alla ära, jag tycker fröken Jensen ska komma med lite mer BÖCKER snart! Ryck upp er nu, kära bokförlag,och köp in henne!

onsdag 27 februari 2013

Att de i tid må väckas, Frida Arwen Rosesund

"Hilda flyr hemmet eftersom hon är gravid och inte vill att hennes far ska upptäcka det. Hon rymmer en natt genom Bergslagens skogar och når utkanten av en by där tvillingarna Lia och Märta bor. De tar hand om henne men uppträder allt mer märkligt.

Johanna förlorar sin man Herman i en tragisk gruvolycka. Hon sörjer, men slåss samtidigt med sitt dåliga samvete eftersom hon blivit förälskad i Georg.
Hennes vän Sofia flyttar in och de tar hand om en flicka som blivit stum och som sägs ha fött ett odjur. Johanna kan inte låta bli att undra om olyckan är hennes straff för att hon haft syndiga tankar och när predikanten Mindor och hans Manda dyker upp i byn dras hon sakta in i den sektlika sammanslutningen.

Vad är det som lurar i skogarna? Är odjuret självaste Djävulen som kommit till bygden? Och vilka väsen bor djupt nere i sjön Noran och manifesterar sig i kvinnornas mardrömmar?"

Att de i tid må väckas var den första bok jag läste via iPhonen (våga vägra läsplatta!) och det gick faktiskt förvånansvärt bra, det blev väldigt lite text/sida och det passar mig utmärkt, för då kan jag lura mig själv till att "en sida till bara" inte alls innebär att jag ligger uppe och läser hela natten ;)

Nackdelen är att, om jag fattat saken rätt, iPhonen och appen man läser i inte fungerar med bibliotekslånade e-böcker, och när jag köper mina böcker tycker jag om att ha en fysisk bok att kånka runt på och få signerad.

Handlingen i boken är ruskigt obehaglig. Den börjar lite mesigt, men snabbt lite anmärkningsvärd och sedan fullt ut obehaglig. Helt perfekt. Inte vid något tillfälle börjar man fundera på om man inte ska hoppa över några sidor eftersom det är så trist, utan allt i handlingen känns relevant för att ta den framåt. Ska jag gnälla på något alls, vilket är ruskigt svårt, så får det bli att bokens genre är lite väl övernaturlig för min smak, men det gör faktiskt inte så mycket det heller.

Väldigt bra bok, och gratis en hel dag till! (Se tidigare inlägg om den saken.)

Läs!

tisdag 26 februari 2013

Skamlös reklam

Jag har en icke bokblogg också. En Ebbablogg. Det handlar väldigt lite om böcker där, och väldigt mycket om trams, ironi och spydigheter. Men gillar man sånt så är man välkommen dit!

Här finns bloggen

Här finns bloggens facebooksida

Och här finns bokbloggens facebooksida

Slut på reklamavbrottet!

Femtio nyanser av honom, E L James

"När litteraturstudenten Anastasia Steele intervjuar den framgångsrike vd:n Christian Grey blir hon helt tagen - han är ursnygg, men skrämmande. Övertygad om att hon inte kommer att träffa Grey igen gör hon allt för att glömma honom, tills han en dag dyker upp på hennes jobb och bjuder ut henne.

Den naiva och oskuldsfulla Ana blir förskräckt när hon inser hur mycket hon vill ha Christian, och när han varnar henne för att komma honom nära blir hon bara mer intresserad.
"

Femtio nyanser av honom handlar om... Sex. Väldigt mycket sex. Det är så mycket sex att man liksom tappar lusten själv trots att det var ett tag sen sist, och bara vill skrika "men kan vi inte bara SOVA tillsammans för en gångs skull??". Sen kommer det lite mer sex.

Men, på något vis lyckas författaren tydligen ändå smyga in lite handling i boken, för när den plötsligt tar slut så tänker mitt lilla kvinnohjärta att "SÅDÄR kan det ju för fan inte sluta, en bok kan inte sluta i OLYCKA!". Så trots att jag himlade med ögonen och var så gudförbannat less på allt sexande att jag mest ville ge upp, så gav jag mig omgående på bok nummer två.

Det är för mycket sex (herregud...) för att vara bra, men den lilla handling som finns gör bokjäveln läsvärd.

Dödsängeln, Lars Rambe

"Sen kväll. Sigurd läser koncentrerat i en medfaren bok. En ramsa som till slut får honom att vråla. Dorthe - hur ska han få henne tillbaka? Han drömmer om sjöormen med silverman som höjer sig över ytan."

Som skräcknovell betraktat måste jag tyvärr säga att jag inte blev jätteimponerad av Dödsängeln. Det beror nog mest på att jag gillar att bli skrämd, eller åtminstone en smula äcklad, när jag läser skräck, och jag blir inte rädd av totalt overkliga scenarion. (Se t ex min näst intill totala sågning av merparten av novellsamlingen De odöda... Inte många pulshöjare eller kräkreflexer där...)

Men bortser man från den i mitt fall totala avsaknaden av pulshöjare så är novellen bra! Novellen är, såklart, välskriven och genomtänkt, men den är lite kort! Jag hade gärna läst mer, och tolkat mindre, så att säga.

Som mardröm betraktad: Skulle skrämma skiten ur mig. Som novell betraktad: Mje. Lite halvgemytlig läsning som jag gärna ägnat mig åt lite längre.

söndag 24 februari 2013

Inatt! Inatt!!

Kom just ihåg att inatt smäller det! Kl 00,00 kommer lön/csn in på kontot, så kl 00,01 kan jag beställa från Bokus bokrea :D

Phuu, vilken tur!

Med tanke på att jag läst samtliga av de böcker som är upptagna som alternativ, och är bekant med samtliga författare bland svarsalternativen, så hade jag ju fått skämmas ihjäl om jag haft fel...

lördag 23 februari 2013

Equinox, John Ajvide Lindqvist

Equinox är en helt galet obehaglig novell, en av de bästa (I gott sällskap med tjejerna) i den här novellsamlingen.

Först tänker man "men va??". Sen tänker man "Vafan??" och "hur tänker du nu??" Sen läser man resten av novellen med andan i halsen och ryggmusklerna spända. Den här novellen handlar lite om det där som mitt mörkrädda jag är rädd för, som gör att jag ogärna lämnar dörren olåst och gärna kollar en gång extra så att garderoben är tom.


Gårdagens novelläsning

Fortsatte läsa (om) noveller när jag la mig i sängen för att försöka sova. Synd att det är så få noveller i den där boken som är läsvärda!

Huvudet på den berömda spiken...

Monika slog huvudet på spiken när det kommer till nöjesläsning medan man pluggar! Jag känner lite samma sak, jag ORKAR inte läsa hur mycket jag än vill under perioder när det är mycket plugg.

Man sitter dygnet runt med näsan i en eller annan skolbok, då orkar man inte fortsätta med det sen, för skojs skull. Lösningen för mig har blivit att lyssna på massiva mängder ljudböcker. Eftersom jag promenerar flera timmar/dag med hundarna är det skönt att kunna plugga in lurarna och lyssna på en spännande bok samtidigt, för det är sjukt trist att bara promenera ;)

När böckerna är slut lyssnar jag på podcasts. Just nu, när jag har rätt gott om böcker att lyssna på, så har jag ca 200 avsnitt podcasts som ligger och väntar. Och vad händer? Jo, lurarna tackar för kort, trogen och intensiv tjänst och slutar fungera. Toppen. Iofs kanske jag inte kan klandra dom när jag använder dom nästan dygnet runt... När jag promenerar, diskar, lagar mat och när jag inte kan sova...

fredag 22 februari 2013

Isabella, Lars Rambe

Vad gör man en trist torsdagsnatt när man sitter vaken mol allena och iiiingenting känns roligt, eftersom man har 3 kronor på kontot och 4 dagar till lön/csn-utbetalning?

Jo, man kommer på en briljant idé och plockar fram sitt lånekort, och lånar lite noveller på bibblan. Synd att man bara får låna 3 i veckan, annars hade jag haft att göra till i morgon!

Isabella är en berättelse om en bil. Kan man ju tro. Novellen är skriven så att man får intrycket av att den handlar om en Bogward Isabella årsmodell 1957, men under tiden berättelsen utspelas får man egentligen bekanta sig med med en grupp människors olika livsöden, som på ett eller annat vis är sammanlänkade med Isabella. Väldigt skickligt. Hatten av för herr Rambe.

Jag gjorde en snabb sökning på google och hittade bland annat en kommentar av en annan läsare som inte hade gillat språket novellen är skriven med, men det håller jag inte alls med om. Språket är enligt min uppfattning lite vemodigt återberättande, precis så som jag vill att det låter i mitt huvud när jag läser spännande/sorgliga/what ever människoöden. Spot on.

Man måste inte nödvändigtvis vara döende av tristess för att läsa Isabella. Faktiskt inte alls. Det är en hemskt fin novell.

onsdag 20 februari 2013

Flimmer, Anne & Even Holt

 Flimmer berättar hur hjärtspecialisten Zara Zuckermann och hennes närmaste man Ola blir inblandade i en obehaglig historia som inleds med att patienter dör oförklarligt efter att ha fått hjärtstartare inopererade i kroppen. Allt ser normalt ut, men Zara och Ola upptäcker en obehaglig sanning, och drar igång en undersökning på egen hand, till Mercury Medicals ägare, Otto Schultz, och sjukhusledningens stora förtret.

 Flimmer är inte en traditionell kriminalroman, vilket känns lite uppfriskande trots att jag verkligen gillar sådana. Det är väldigt lite inblandning av poliser i berättelsen, större delen av utredningen står huvudkaraktärerna som är läkare för. Jag har alltid gillat Anne Holts böcker, och att denna är skriven tillsammans med hennes Bror Even Holt gjorde den inte sämre. Tydligen ska denna ingå i en serie om tre böcker, så jag har lite att se fram mot!

Handlingen i den här boken är, med risk för att vara en smula tjatig, intressant. Boken handlar till stor del om både finansvärlden och olika medicinska aspekter, samtidigt som det är en utmärkt kriminalroman. Det svänger en hel del i handlingen men författarna lyckas knyta ihop det och slutet är rätt oväntat. Det är svårt att gissa sig till det ursprungliga motivet, eftersom det är så många olika aktörer inblandade i historien.

tisdag 19 februari 2013

I lurarna just nu

Lyssnar just nu på "Femtio nyanser av honom", samtidigt (Nåja inte EXAKT samtidigt) som jag i iPhonen läser "Att de i tid må väckas", och i datorn läser "Vägen till Umbria" och bredvid sängen har Fredrik Backmans "Saker min son behöver veta om världen".

Jag känner min en smula splittrad! Men varje bok (varje sätt att läsa en bok, snarare) fyller sin funktion.

Kan inte annat än hålla med.

Lärarförbundet har ju tom gått ut med att elever på högskolenivå inte kan göra sig förstådda i text.

Bilden är snodd från Facebook.



Precis

Allt man behöver är böcker. Och pengar. Så man kan köpa böcker.


måndag 18 februari 2013

Intervju med Frida Arwen Rosesund

"gratis böcker är för en bokbloggare vad John Connor är för T-1000. Något man följer efter som om man blivit hypnotiserad" skriver Marcus i inledningen till sin intervju med Frida Arwen Rosesund.

Tja, man kan ju inte annat än hålla med!

Att de i tid må väckas, Frida Arwen Rosesund

Jag är inte helt förtjust i det här med e-böcker. Jag gillar riktiga böcker, som man kan kånka runt på, få signerade och sånt...

Att de i tid må väckas finns dock än så länge bara som e-bok (om jag fattat saken rätt kommer den som tryckt bok i sommar) och gratis är gott, så jag gav det ett försök. Det är faktiskt helt ok att läsa ändå. Jag har ingen läsplatta, och lär ingen skaffa enbart för att läsa böcker heller, men det går faktiskt fint att läsa i iPhonen också. Man kan välja om man vill ha större eller mindre text och lite sånt, och framför allt gillar jag att det inte blir så mycket text på varje sida. Det är någon psykologisk grej för mig, jag gillar korta kapitel och sidor med lite text, det känns lättare att läsa då. "Bara en sida till", ni vet. Om "en sida" innebär 4 rader text är det lättare att motivera ;)

Nu har jag läst strax under halva boken, och även om den bitvis är mycket förvirrande så är den faktiskt väldigt bra. Rekommenderas! Och den är gratis februari ut på den HÄR länken, eller genom att man mailar till info@morkersdottir.se och säger att man vill ha boken. Den finns BARA som e-bok, så man får den mailad till sig, och kan sedan välja om man vill läsa den i iPhone/iPad eller som pdf-fil.

onsdag 13 februari 2013

Mix förlag har utlyst novelltävling

Seså, skriv nu!

"Science Fiction-bokhandeln och Mix förlag utlyser novelltävling

Mix förlag och Science Fiction-bokhandeln undrar hur den nya science fiction-berättelsen ser ut och utlyser en novelltävling. Vinnarnovellen belönas med 10 000 kronor och publiceras i Mix digitala utgivning.

I juryn sitter Maths Claesson (SF-Bokhandeln), Catharina Wrååk (Mix förlag) och Karin Tidbeck (författare till Amatka, förra årets mest omtalade svenska science fiction-bok).
Om tävlingen:
Bidrag mailas in till manus@mixforlag.se och markeras med ”novelltävling” i ämnesraden.
Novellen ska vara inne senast den 18 mars 2013 och vinnaren avslöjas på Världsboksdagen den 23 april 2013.
Vinnarnovellen belönas med 10 000 kronor. Hederspristagare kan komma att utses. Vinnarnovellen och eventuella hederspristagares noveller publiceras i MIX digitala utgivning, med sedvanligt kontrakt och royalty.
"

Läs mer t ex på Mix facebooksida

söndag 10 februari 2013

Vilken rolig grej, gratis bok!

Snubblade över en sida på facebook där man gjorde reklam för en bok. Tyckte att boken verkade rätt intressant när jag läste på sidan, och sen insåg jag att boken är gratis!

Man kan ladda ner den i olika format eller läsa den direkt på bloggen. Jag har dock valt att beställa den i pocketformat, eftersom jag inte är så förtjust i att läsa på datorn. Spännande!

fredag 8 februari 2013

Nytt i läsa-högen

Har utökat "att läsa-högen" med bland annat Ninni Schulman, Stefan Tegenfalk och 50 nyanser-böckerna. De sistnämnda vet jag inte hur sugen jag är på  att läsa egentligen, men det känns som om det är något man BORDE göra, så de ligger i högen.

Nu ska man bara ha tid och lust att läsa också!

onsdag 6 februari 2013

tisdag 5 februari 2013

En man som heter Ove, Fredrik Backman

Ove är förbannad. Han är ilsken och bitter. Ove har precis blivit tvingad att gå i pension "av någon jävla anledning", och är inte nöjd med livet. Ove vill dö, så han tar helt enkelt tag i saken.

Den här boken är inte bra. Det är en riktigt jävla skitbra bok.

En man som heter Ove är inte alls den typ av bok som jag just nu föredrar att läsa, men eftersom jag ska gifta mig med Fredrik Backman (Jag är säker på att hans fru är flexibel) så gav jag den en chans mitt i allt mord och blod jag vältrar mig i.

Herr Backman har en fantastisk begåvning när det kommer till att manipulera text. Att han är skitrolig är väl ingen nyhet för alla som läser hans blogg, men jag tycker nog att det krävs en alldeles särskild begåvning för att lyckas förmedla en sorglig historia på ett humoristiskt vis. När jag läser den här boken sitter jag och gråter av skratt på varannan sida, för att sedan växla till att bara gråta, för att det är för sorgligt för att låta bli.

Ove vill ju liksom bara DÖ, hur svårt ska det vara? Men om och om igen misslyckas han, och mitt i all ilska och bitterhet blir han lite smyglycklig allt eftersom. Men det skulle han såklart aldrig erkänna.

Det ska mycket till för att en bitter liten tant ska sätta sig och stortjuta över en bok.

Caroline L Jensen hos Malou

I morgon onsdag 6/2 , kl "efter 10-någongång" Don't miss it.

fredag 1 februari 2013

Med slutna ögon, Jan-Erik Ullström

Med slutna ögon, beskriven av förlaget: "Deras öden har gått hand i hand längre än någon kunnat ana. Det gäller inte bara Elisabeth.
Fem andra människor har på nära håll mött hans vrede och hat.
Känslor som sedan darrande barnsben fått växa och frodas.
Men hon är speciell. Hon får bli den sista."

Jag är lite kluven inför den här boken. Handlingen är suverän, den är intressant och så pass välskriven att de olika delarna av handlingen som till synes inte har något som helst samband, binds ihop väldigt skickligt mot slutet. Saker som händer i början av boken och som upplevs så irrelevanta att man glömmer bort dem, återkommer senare och kopplas in i handlingen väldigt skickligt. Fantastisk berättarteknik!

Det jag däremot inte gillar med boken, och som i vilket annat fall som helst hade fått mig att sluta läsa, är att jag upplever att det är så mycket i den som saknar relevans. Boken är väldigt filosofiskt skriven, och det passar inte mig alls, jag är mer rakt på sak. Bokens huvudkaraktär filosoferar och tänker, och ältar, och det känns inte alls som om dessa funderingar för händelserna FRAMÅT i boken. Visst, det är väl fint och bra och så, om man är lite filosofiskt lagd. Jag är inte det, och blev mest irriterad på att så stor del av boken var händelselös. Steven King lider lite av samma "sjuka", i många av hans böcker är det också mycket onödigt filosoferande.

Men det är min preferens. Eller snarare inte min preferens. Bortser man från detta, och det kan man ju genom att skumma väl valda delar av boken, så är handlingen super. Mot slutet av boken styr det hela upp sig. Det blir mindre filosoferande och mer handling. Dessutom tycker jag att bokens huvudkaraktär uppvisar ett par mindre trevliga karaktärsdrag i början av boken, men det styr upp sig och mot slutet är hon en ganska behaglig människa att lära känna. (När hon slutat dela med sig av så många tankar ;)  )

Slutet! Det förbannade slutet! (Förlåt, jag svorde...) Handlingen tar en hyfsat oväntad vändning i de sista kapitlen av boken, och det är bra, det gillar jag. Det jag däremot inte gillar (eller jo, det gör jag ju egentligen) är att boken inte får något riktigt avslut. Jag tänker inte avslöja mer än så, men jag kommer bli tvungen att läsa uppföljaren också.